Пропонуємо до вашої уваги переклад статті під назвою «Managing the Defensive Shotgun».

У ній досвідчений стрілець, родом з Техасу – шериф Джим Вілсон, дає кілька порад, які він узяв з 30 років своєї правоохоронної діяльності. Перед вами справжній «old school» американської збройової культури.

Немає сумнівів у тому, що дробовик – це гарний захисний інструмент, котрий зупиняє бої з близької дистанції із такою упевненістю, якої ніколи не мав жоден пістолет.

Більше того, в руках рішучої людини, дробовик часто-густо відвертав протистояння ще до їхнього початку.

Ось кілька порад, що допоможуть стрільцю зробити свій дробовик ще ефективнішим інструментом захисту.

Пістолетна рукоятка для рушниці – користь чи шкода?

Ніколи не був шанувальником пістолетної рукоятки на дробовику. Хоча таке компонування може здатися компактним, я вважаю його складним для виконання ефективних пострілів з «робочих» дистанцій дробовика.

Моя особиста думка підтверджується досвідом спостережень за стрільцями, котрі намагалися використовувати дробовик без приклада, оснащений тільки пістолетною рукояткою.

Крім того, «пістолетна» рушниця майже унеможливлює точну стрільбу «кулею» на повноцінних дистанціях. Популярні телескопічні приклади в стилі AR-15, звичайно, мають переваги перед пістолетною рукояткою, але я вважаю, що максимальної ефективності можна досягти, лише використовуючи звичайний дерев’яний або пластиковий приклад.

Якою має бути довжина приклада?

Сучасна відкрита стрілецька стійка для динамічної стрільби (примітка перекладача – один з американських варіантів назви такої стійки – SQUARED або ATHLETIC) – добре працює і з пістолетом, і з гвинтівкою, і з дробовиком.

Однак при використанні дробовика в цій ефективній стійці (або будь-якої довгоствольної зброї) стрілець часто стикається із ситуацією, що приклад його рушниці занадто довгий.

Саме через це приклади мого дробовика і гвинтівки вкорочені щонайменше на 1 дюйм (2,54 см), а іноді й більше, залежно від параметра LOP на конкретній зброї.

(Примітка перекладача – LOP це «Length of pull, стандартний збройовий термін, що позначає відстань від спускового гачка до затильника, вимірюється у дюймах. Наприклад, у дробовика з коротким прикладом від компанії Hogue параметр LOP – 12″)

Застереження: тепер ви виявите, що стара техніка вибору рушниці, коли затильник прикладу впирають у вигин ліктя, щоб перевірити, чи дістає вказівний палець до спускового гачка, тепер не буде працювати.

(Примітка перекладача – можу уточнити, що йдеться все ж про рушниці для самооборони. Мисливцям можна міряти як і раніше, для них нічого не змінилося.

Додам ще до сюрпризів «короткого приклада» розбиті губи і ніс при пострілі від удару великим пальцем. Це відбувається при помилках вкладки, які спостерігаються у новачків, котрі освоюють короткий приклад і відкриту стійку для динамічної стрільби. Але, насправді, короткий приклад – це дійсно шлях до успіху, просто його потрібно зрозуміти і правильно освоїти).

Дозаряджання рушниці

Згідно із результатами досліджень, цивільні перестрілки найчастіше «вирішуються» з тією кількістю патронів, яка є в зброї. Тому розумно припустити, що одне з основних критичних зауважень до дробовика – це обмежена місткість його магазину.

При використанні рушниці, її своєчасне дозаряджання у будь-який можливий момент, стане відмінною ідеєю. Дехто вирішує це питання, додаючи подовжувач магазину. Хоч це і непогане рішення, але подовжений магазин робить і так не легку рушницю ще більш важкою.

Можливо, найкращим рішенням буде розміщення боєприпасів на зброї. Це може бути так званий «сайд-седл», прикріплений до бічної частини ствольної коробки, патронташ на прикладі або використання ременя із кріпленнями для патронів.

З трьох перерахованих вище варіантів я вважаю, що ремінь-патронташ – це найменш бажаний вибір, оскільки з нього важко дозаряджати швидко. Патронташі на прикладі або ствольній коробці зазвичай зручніші у використанні. Звісно, який би варіант не вибрав стрілець, навички швидкого дозаряджання необхідно постійно вдосконалювати.

Положення зброї в бою на близькій дистанції

Стрільцю також може бути важко ефективно оперувати своєю рушницею в умовах бою в обмеженому просторі, наприклад під час вторгнення в будинок. Проиминаючи двері та оминаючи кути дуже легко непомітити, як ствол дробовика вигляне за межі укриття і тим самим виявить ворогу ваше розташування.

Щоб цього уникнути, дробовик повинен бути ближче до корпусу. Деякі стрільці використовують положення «Ствол вгору» («Muzzle-up») або «На груди» (примітка перекладача – це військова команда «Port arms!») під час руху в обмеженому просторі. Проте, найкращим положенням, найпевніше, було б «Нижнє положення» («Low-ready carry»): приклад до плеча, а ствол спрямований в підлогу, трохи подалі ваших ніг. (примітка перекладача – українським стрільцям це положення відоме як «Тактичне», ствол під кутом 45 градусів вниз. Але при перекладі намагаюся дотримуватись оригіналу, та й корисно це з погляду різнобічного розвитку).

Цінність такої стійки в тому, що у випадку, коли противник заскочив вас зненацька і схопився за ствол дробовика, ви просто починаєте стріляти. Навіть найтупіший злочинець швидко згадає, що в нього є ноги, гомілки і колінні чашечки в зоні пострілу, після чого він миттю відпустить вашу зброю.

Клацання затвора не завжди лякає противника

Наостанок, нам потрібно розвіяти міф про те, що злочинці розбіжаться від жаху, тільки-но почують, як ви пересмикуєте затвор вашої помпової рушниці.

Хоча так справді може статись, але ось чому на це не варто розраховувати:

По-перше, злочинець може не розпізнати цей звук.
По-друге, злочинець може бути у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння і просто не звернути на це уваги.
І, по-третє, клацання затвору видасть ваше положення, коли це вам ще не вигідно.
Найкраще буде привести свій дробовик у стан готовності відразу, як ви вирішили, що, можливо, доведеться його використовувати.

Сам я тримаю свій дробовик із зарядженим магазином, але порожнім патронником. При перших ознаках небезпеки патрон досилається в патронник, а в магазин заряджається ще один патрон.

Річ у тім, що гучний «клац» затвором, для залякування злочинців, це невід’ємна традиція, така собі «чарівна паличка». Але, насправді, це не так.

З часів американського Фронтіра, дробовик зарекомендував себе як дуже ефективний інструмент для захисту. В більшості перестрілок рушниця направляє ввесь заряд дробу в життєво важливу зону нападника. Я кілька разів бачив результати цього і можу засвідчити, що майже завжди на цьому все закінчувалось.

Як і у випадку з будь-якою іншою вогнепальною зброєю для самозахисту, озброєний громадянин повинен знаходити час для тренувань, відточуючи як стрільбу, так і дозаряджання зброї.

Ретельно обміркуйте, як рушниця вплине на ваш загальний план оборони. За правильного підходу ви відкриєте для себе, що дробовик – це найзручніший інструмент на випадок небезпечного для життя протистояння.

 

Цей матеріал взято з сайту української асоціації власників зброї